zondag 28 juni 2009

VAKANTIE SCHOONOORD (DRENTHE)

Schoonoord


Schoonoord is een dorp in de provincie Drenthe.Het dorp behoort tot de gemeente Coevorden.
De plaats is in 1854 gesticht na de aanleg van het Oranjekanaal. De naam, bedacht door de vervener Klijn, verwijst naar schoon in de betekenis van mooi. Het nabij gelegen Schoonloo zal bij de keuze van de naam ook van invloed zijn geweest.
Het dorp werd gebouwd op een zandkop die oprees uit het omringende land. De eerste bewoners waren kanaalgravers afkomstig van Smilde. Later, toen het naburige Odoornerveen werd ontgonnen, kwamen er ook veenwerkers naar Schoonoord dat allengs uitgroeide tot een ruim bemeten dorp, schilderachtig doorsneden door het Oranjekanaal.
In juni 1854 telde het dorp reeds 30 gezinnen met in totaal 148 inwoners



De vakantiewoning...





De ven achter de woning...





Grafheuvelveld...






De Kibbelkoele


De Kibbelkoele is een kunstmatig meertje of plas in de buurt van de Drentse plaats Kibbelveen en ligt verscholen in de bossen van het Sleenerzand. De plas is ontstaan bij de aanleg van de N381, de Friesland route (van Emmen naar Drachten). Het zand dat nodig was voor het traject van Noord-Sleen naar Emmen is hier vandaan gehaald.
De plas heeft brede zandstranden, met een langzaam aflopende bodem. Hierdoor is de plas met name geschikt als speelvijver voor kinderen. In de zomermaanden zijn er kiosken open voor ijs en andere versnaperingen. Dan zijn ook de aanwezige toiletten open.





De schotse hooglanders...



Runderras dat sinds 1987 in Drenthe een belangrijke rol vervult bij begrazing van natuurterreinen. Wordt vooral ingezet bij het beheer van structuurrijke heidevelden en voormalige cultuurgronden waarop natuurontwikkeling wordt nagestreefd. Het ras is bij uitstek geschikt voor schrale omstandigheden en vereist weinig zorg.



Orvelte.


Orvelte is een brinkdorp in de provincie Drenthe, behorend tot de gemeente Midden-Drenthe.
Orvelte presenteert zichzelf als museumdorp (of monumentendorp), vanwege de vele historische bezienswaardigheden in en rond Orvelte. Naast de "normale" dagelijkse bedrijvigheid en woonfunctie van het dorp, zijn een groot aantal boerderijen en andere gebouwen ingericht voor het publiek. Auto's zijn niet toegestaan in Orvelte.
In het dorp is, soms tegen betaling, te zien hoe men in vroeger tijden leefde en werkte. Voorbeelden van attracties zijn:
houtzagerij
smederij
glasblazerij
klompenmakerij
grutterswinkeltje
meerdere ateliers en galerieën.
Het dorp werd in de zestiger jaren als museumdorp ingericht. Daarnaast wordt de omgeving gebruikt voor geologisch en biologisch veldwerk.












Geen opmerkingen:

Een reactie posten